Warewell Close

Warewell Close is one of whg’s most iconic and recognisable blocks within a prominent position overlooking the town centre of Walsall, and situated next to a conservation area.

The blocks – some of the first flats to be built in the town in the 1950’s, were originally designed to house councillors and other dignitaries. The detailed features and unusual angular balconies reflected the emerging architecture of the time and the New Humanist/Festival style inspired by the work of Frederick Gibberd and Norman & Dawbarn in London.

The five-storey medium rise property houses 40 flats. whg were keen to make the homes more comfortable for customers and bring them up to modern fire safety standards while also keeping the iconic architecture. whg worked closely with Wates on its sympathetic refurbishment and insulation to protect its architectural features and the sensitive location.

The £1 million refurbishment took a year to complete. The buildings are now 100% transformed, and stand out as the flagship project originally intended when the development of the project started.